17 Het Van Gogh-jaar

Vincent van Gogh werd op 30 maart 1853 geboren in Zundert. Hij was de oudste zoon in het domineesgezin van Theodorus van Gogh en Anna van Gogh-Carbentus. Het is dus 170 jaar geleden dat Vincent van Gogh werd geboren en je mag dit jaar dan ook wel het Vincent van Gogh jaar noemen. Tal van activiteiten worden in dit jaar georganiseerd. Zo is er een nieuw museum in Nuenen geopend en worden in Den Bosch enkele schilderijen uit zijn Brabantse periode tentoongesteld. En natuurlijk kan het Van Goghmuseum Amsterdam – dat 50 jaar bestaat – met diverse tentoonstellingen niet uitblijven.

De lezing zal aan de hand van Van Goghs tekeningen, schilderijen en veel eigen fotomateriaal zijn leven uit de doeken doen.  De eerste jaren van zijn kunstenaarscarrière bleef Van Gogh grotendeels in de streek wonen: eerst bij zijn ouders in Etten-Leur, daarna twee jaar in Den Haag en Drenthe, en vervolgens opnieuw bij zijn ouders in Nuenen. Daar maakte Van Gogh een groot deel van zijn totale oeuvre. In de lente van 1885 schilderde hij wat hijzelf als zijn eerste meesterwerk beschouwde: De aardappeleters.

Ook zijn werkzaamheden als fanatiek aspirant-predikant in de Borinage (Belgie), worden behandeld, evenals zijn Parijse ontwikkeling en zijn verblijf in de Provence, Auvers, Arles en St. Remy.

Helaas is het vanwege de verwachte drukte in het Van Goghmuseum niet mogelijk een excursie te organiseren. Maar voor diegenen die ook de lezing Brueghel meemaken bestaat er de mogelijkheid om na het bezoek aan de tentoonstelling in Den Bosch op 9 december, de collectie over Van Gogh nog te bekijken.

1 donderdagavond: 20.00-22.00 uur

23 nov.

docent                     : Jean van Tongeren
lesgeld                    : € 10,–
plaats                      : Dorpshuis XXL, Benschop

Begeleiding; Anita van Zoelen, tel.nr. 06 55 05 70 22